NOM, EPV, EPG, BENG

De weg naar een duurzaam gebouwde omgeving heeft de bouwkundige woordenlijst met veel nieuwe termen uitgebreid.
Wat betekenen die termen?

Wat is NOM?

Een nul-op de-meter (NOM) woning is een nieuwbouw- of gerenoveerde woning, waarbij het netto energiegebruik tot nul gereduceerd is door slim gebruik te maken van energiebesparende en energieopwekkende voorzieningen. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers. Voorwaarde is ook dat NOM-woningen geen gasaansluiting hebben.
Hier vindt u meer informatie.

Wat is EPV?

Verhuurders en huurders kunnen onderling een energieprestatievergoeding (EPV) afspreken. Hiermee kunnen verhuurders een vergoeding van huurders vragen voor (bijna) Nul op de Meter woningen. Ze krijgen dan een deel van hun investeringen terug om zo van sociale huurwoningen NOM-woningen te maken. Het streven is dat de totale woonlasten voor de huurder niet stijgen t.o.v. de ‘oude’ situatie.
Hier vindt u meer informatie.

Wat is EPG?

De EPG is de Energieprestatie norm voor Gebouwen. Aan de hand van deze norm kunnen de nieuwste technieken op het gebied van energiezuinig bouwen goed beoordeeld worden. De EPG geldt zowel voor woningen als voor utiliteitsgebouwen.
Hier vindt u meer informatie.

Wat is BENG?

BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouw)t wordt vanaf 2021 dé energienorm voor nieuwe woningen. Om te voldoen aan de BENG-norm moet de energiebehoefte van de woning niet alleen laag zijn, maar de energie moet ook duurzaam worden opgewekt. De energieprestatie van de hele woning ligt dus onder de loep.
Hier vindt u meer informatie.

Meer weten? Bel 0411-689170 of mail info@iris-system.nl