NOM IS DE AFKORTING VAN NUL OP DE METER

Een Nul Op de Meter of NOM-woning kan renovatie of nieuwbouw zijn. Zoals de naam al doet vermoeden, zal dit soort woningen even veel of meer energie opwekken als nodig is voor het huishouden. Op een NOM-woning dient minimaal 15 jaar garantie te worden afgeven op de energieprestaties.

Een NOM-woning dient over een jaar genomen net zoveel energie op te wekken als er verbruikt wordt. De energiemeter staat na een jaar op nul. Een NOM-woning is een perfect geïsoleerde woning en heeft een hoge luchtdichtheid, waardoor weinig warmte verloren gaat. In de woning wordt geen tocht ervaren en koude val is nagenoeg uitgesloten. Hierdoor ontstaat een hoog wooncomfort.

Voor een gezond binnenklimaat en een comfortabele woning is een gezonde ventilatie nodig. Daarom is gekozen voor een gebalanceerd ventilatiesysteem, ook wel warmte terugwin systeem genoemd. Dit systeem hergebruikt warmte en zorgt voor een continue, gezonde ventilatie in de woning.

De woningen zijn voorzien van zonnepanelen, zodat er duurzame energie wordt opgewekt.

Voor warm (tap)water en het verwarmen van de woningen wordt op dit moment veelal gebruik gemaakt van een warmtepomp. In de nabije toekomst zal waterstof of een andere nieuwe duurzame energiebron worden gebruikt om comfort in woningen te creëren.

De combinatie van een goede isolatie en duurzame, zelfopgewekte energie leidt tot weinig of geen toevoer van externe energie. In het laatste geval is het dus Nul Op de Meter. De woning levert op jaarbasis voldoende energie op voor ruimteverwarming, warmtapwater gebruik, ventileren, het gebruik van alle huishoudelijke en overige elektrische apparatuur, inclusief verlichting. Uiteraard bepaalt het energieverbruik van de bewoner uiteindelijk of de meter daadwerkelijk op nul uitkomt.